Jadłospis od 17-11 do 21-11-2025 r.
Poniedziałek – 17-11-2025
Zupa fasolkowa z ziemniakami ( IV)
Filet z kurczaka w sosie słodko-kwaśnym
Ryż na sypko
Sok 100%
ALERGENY 3,7,9,11
Wtorek – 18-11-2025
Zupa jesienna z makaronem bezglutenowym (II)
Gulasz wieprzowy
Surówka z kapusty z chrzanem
Ziemniaki z natką pietruszki
Koktajl jogurtowo – owocowy
ALERGENY 3,4,7,9,11,12
Środa – 19-11-2025
Krupnik jaglany (II)
Klopsiki drobiowo-wieprzowe w sosie śmietanowym
Buraczki doprawione
Ziemniaki z natką pietruszki
Galaretka do picia
ALERGENY 5,7,9,11
Czwartek - 20-11-2025
Żurek z ziemniakami ( IV)
Ryba z pieca (5,7,8,9)
Ziemniaki z natką pietruszki
Kalafior z brokułem z wody z masłem
Woda z miodem miętą i cytryną
ALERGENY 3,4,5,7,8,9,11,12
Piątek – 21-11-2025
Zupa ogórkowa ( III)
Naleśniki z serem i owocami
Kompot owocowy
ALERGENY 5,7,9,11
Informujemy, że planowany jadłospis może ulec zmianie, z przyczyn od nas niezależnych np. niedostępność danego produktu.
Życzymy smacznego !!!
INTENDENT
Szkoły Podstawowej 65 w Bydgoszczy
Bożena Peplińska
728-581-679
b.peplinska@sp65.bydgoszcz.pl
Alergeny
Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE)nr 1169/2011
z dnia 25 października 2011 r.
w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
DRODZY RODZICE I OPIEKUNOWIE!
W naszej kuchni mogą być używane produkty zawierające alergeny pokarmowe i produkty powodujące nietolerancje pokarmowe. W każdym naszym jadłospisie znajdują się oznaczenia alergenów, występujących w danym posiłku, zgodnie z tabelą poniżej.
OZNACZENIE W JADŁOSPISIE ALERGENY WG ROZPORZĄDZENIA
(1) Orzechy ziemne
(2) Orzechy inne w tym laskowe,
(3) Soja
(4) Gorczyca
(5) Jaja
(6) Łubin
(7) Mleko
(8) Ryby i produkty pochodne
(9) Zboża zawierające gluten
(10) Sezam
(11) Seler
(12) Dwutlenek siarki
(13) Mięczaki
(14) Skorupiaki
OZNACZENIE W JADŁOSPISIE ( rodzaje wywarów do zup )
( I ) wywar jarzynowy
( II ) wywar jarzynowy z mięsem drobiowym i natką pietruszki
( III ) wywar jarzynowy z mięsem wieprzowym i natką pietruszki
( IV ) wywar mięsno - jarzynowy
( V ) wywar jarzynowy z mięsem wołowo-wieprzowym i natką pietruszki
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, papryka, majeranek, tymianek, bazylia, oregano, zioła prowansalskie, czosnek granulowany , cukier, rozmaryn, lubczyk, cynamon, cząber, kminek, kolendra.
Informacje o obecności poszczególnych alergenów podawane będą w codziennym jadłospisie (przy każdym daniu numer alergenu).