Jadłospis od 23-09 do 27-09-2024 r.

 

Poniedziałek – 23-09-2024
Zupa perłowa z koperkiem ( III) (3)
Leczczo z mięsem i kiełbasą (2,10,12)
Chleb razowym z ziarnami (2)
Deser
Kompot ( 15)

 

Wtorek – 24-09-2024
Krupnik polski (IV) (1,3)
Klopsiki wieprzowo-drobiowe zgotowane
w sosie śmietanowym (1,2,4)
Ziemniaki z natką pietruszki ( 1)
Sałatka z buraków
Lemoniada (15)

 

Środa –25-09-2024
Udziec z kurczaka w sosie własnym
Ryż z kukurydzą (1)
Marchew z groszkiem (1)
Koktajl mleczno-owocowy(1)

 

Czwartek – 26-09-2024
Zupa gulaszowa (III)( 2,3),
Placki ziemniaczane ze śmietaną (1)
Owoc
Sok pomarańczowy

 

Piątek – 27-09-2024
Zupa fasolowa (III) (1,3)
Kotlet mielony rybny (4,5)
Surówka z kapusty pekińskiej (10,15)
Sok tłoczony


Informujemy, że planowany jadłospis może ulec zmianie, z przyczyn od nas niezależnych np. niedostępność danego produktu.

 

Życzymy smacznego !!!

INTENDENT
Szkoły Podstawowej 65 w Bydgoszczy
Bożena Peplińska
728-581-679
b.peplinska@sp65.bydgoszcz.pl


Alergeny

Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE)nr 1169/2011
z dnia 25 października 2011 r.
w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

DRODZY RODZICE I OPIEKUNOWIE!
W naszej kuchni mogą być używane produkty zawierające alergeny pokarmowe i produkty powodujące nietolerancje pokarmowe. W każdym naszym jadłospisie znajdują się oznaczenia alergenów, występujących w danym posiłku, zgodnie z tabelą poniżej.

OZNACZENIE W JADŁOSPISIE ALERGENY WG ROZPORZĄDZENIA

1. Mleko i produkty pochodne, (łącznie z laktozą)
2. Gluten
3. Seler i produkty pochodne;
4. Jaja i produkty pochodne
5. Ryby i produkty pochodne
6. Soja i produkty pochodne
7. Skorupiaki i produkty pochodne
8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca,
orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy
makadamia, a także produkty pochodne
9. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
10. Gorczyca i produkty pochodne;
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr
w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej
bezpośrednio do spożycia
13. łubin i produkty pochodne
14. Mięczaki i produkty pochodne
15. Miód

OZNACZENIE W JADŁOSPISIE ( rodzaje wywarów do zup )

( I ) wywar jarzynowy
( II ) z mięsem drobiowym natką pietruszki na wywarze jarzynowym
( III ) z mięsem wieprzowym natką pietruszki na wywarze jarzynowym
( IV ) wywar mięsno - jarzynowy
( V ) z mięsem wołowo -wieprzowym natką pietruszki na wywarze jarzynowym