Jadłospis od 08-05 do 12-05-2023 r.

 

Poniedziałek – 08-05-2023
Zupa parzybroda (III) (2,3)
Makaron w sosie Bolognase ( 2,3)
Sok tłoczony
Owoc

 

Wtorek – 09-05-2023
Zupa krem z białych warzyw ( IV) ((1,2,3)
Udziec z kurczaka w sosie własnym (2)
Ziemniaki z pietruszką (1)
Fasolka szparagowa z masłem
Koktajl mleczno - owocowy

 

Środa – 10-05-2023
Zupa pomidorowa z makaronem ( III) ( 1,2,3)
Kotlet mielony rybny ( 4,5)
Surówka z kapusty pekińskiej (10,15)
Ziemniaki z pietruszką (1)
Kompot owocowy

 

Czwartek - 11-05-2023
Zupa szczawiowa z jajkiem i zacierką ( (IV) (1,2,3)
Klopsiki wieprzowo - drobiowe gotowane w sosie śmietan (4)
Ziemniaki z pietruszką (1)
Sałatka z buraczków
Woda z miodem, miętą i cytryną (15)

 

Piątek – 12-05-2023
Zupa ogórkowa ( III) (1,2,3)
Pierogi z twarogiem i śmietaną
Sok wieloowocowy
Owoc

 

Informujemy, że planowany jadłospis może ulec zmianie, z przyczyn od nas niezależnych np. niedostępność danego produktu.

 

Życzymy smacznego !!!

INTENDENT
Szkoły Podstawowej 65 w Bydgoszczy
Bożena Peplińska
728-581-679
b.peplinska@sp65.bydgoszcz.pl​

 

Alergeny

Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE)nr 1169/2011

z dnia 25 października 2011 r.
w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

DRODZY RODZICE I OPIEKUNOWIE!
W naszej kuchni mogą być używane produkty zawierające alergeny pokarmowe i produkty powodujące nietolerancje pokarmowe. W każdym naszym jadłospisie znajdują się oznaczenia alergenów, występujących w danym posiłku, zgodnie z tabelą poniżej.

OZNACZENIE W JADŁOSPISIE ALERGENY WG ROZPORZĄDZENIA

1. Mleko i produkty pochodne, (łącznie z laktozą)
2. Gluten
3. Seler i produkty pochodne;
4. Jaja i produkty pochodne
5. Ryby i produkty pochodne
6. Soja i produkty pochodne
7. Skorupiaki i produkty pochodne
8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca,
orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy
makadamia, a także produkty pochodne
9. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
10. Gorczyca i produkty pochodne;
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr
w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej
bezpośrednio do spożycia
13. łubin i produkty pochodne
14. Mięczaki i produkty pochodne

OZNACZENIE W JADŁOSPISIE ( rodzaje wywarów do zup )

( I ) wywar jarzynowy
( II ) z mięsem drobiowym natką pietruszki na wywarze jarzynowym
( III ) z mięsem wieprzowym natką pietruszki na wywarze jarzynowym
( IV ) wywar mięsno - jarzynowy
( V ) z mięsem wołowo -wieprzowym natką pietruszki na wywarze jarzynowym