Jadłospis od 08-12 do 12-12-2025 r.

 

Poniedziałek –08-12-2025
Zupa gulaszowa ( IV )
Klops wieprzowy z ziołami
Surówka z buraczków
Ziemniaki z pietruszką
Sok owocowy tłoczony

ALERGENY 5,7,9,11

 

Wtorek – 09-12-2025
Udko z kurczaka w sosie własnym
Ziemniaki z pietruszką
Surówka z marchewki z jabłkiem
Koktajl jogurtowo-owocowy

ALERGENY 2,3,7,9

 

Środa – 10-12-2025
Zupa chłopska (III)
Paprykarz z indyka
Ryż na sypko
Sok owocowy tłoczony

ALERGENY 3,4,7,9,10,11

 

Czwartek - 11-12-2025
Zupa ziemniaczana ( III )
Łazanki z parówką
Galaretka do picia
Owoce

ALERGENY 3,4,7,9,11

 

Piątek – 12-12-2025
Krupnik polski ( III)
Burgery rybne z warzywami
Ziemniaki z pietruszką (7)
Woda z pomarańczą miętą i miodem

ALERGENY 5,7,8,9,11
Owoce

 

Informujemy, że planowany jadłospis może ulec zmianie, z przyczyn od nas niezależnych np. niedostępność danego produktu.

 

Życzymy smacznego !!!

INTENDENT
Szkoły Podstawowej 65 w Bydgoszczy
Bożena Peplińska
728-581-679
b.peplinska@sp65.bydgoszcz.pl

 

Alergeny

Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE)nr 1169/2011
z dnia 25 października 2011 r.
w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

DRODZY RODZICE I OPIEKUNOWIE!
W naszej kuchni mogą być używane produkty zawierające alergeny pokarmowe i produkty powodujące nietolerancje pokarmowe. W każdym naszym jadłospisie znajdują się oznaczenia alergenów, występujących w danym posiłku, zgodnie z tabelą poniżej.

OZNACZENIE W JADŁOSPISIE ALERGENY WG ROZPORZĄDZENIA

(1) Orzechy ziemne
(2) Orzechy inne w tym laskowe,
(3) Soja
(4) Gorczyca
(5) Jaja
(6) Łubin
(7) Mleko
(8) Ryby i produkty pochodne
(9) Zboża zawierające gluten
(10) Sezam
(11) Seler
(12) Dwutlenek siarki
(13) Mięczaki
(14) Skorupiaki

 

OZNACZENIE W JADŁOSPISIE ( rodzaje wywarów do zup )


( I ) wywar jarzynowy
( II ) wywar jarzynowy z mięsem drobiowym i natką pietruszki
( III ) wywar jarzynowy z mięsem wieprzowym i natką pietruszki
( IV ) wywar mięsno - jarzynowy
( V ) wywar jarzynowy z mięsem wołowo-wieprzowym i natką pietruszki

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, papryka, majeranek, tymianek, bazylia, oregano, zioła prowansalskie, czosnek granulowany , cukier, rozmaryn, lubczyk, cynamon, cząber, kminek, kolendra.
Informacje o obecności poszczególnych alergenów podawane będą w codziennym jadłospisie (przy każdym daniu numer alergenu).