Jadłospis od 11-03 do 15-03-2024 r.

 

Poniedziałek – 11-03-2024

Makaron w sosie bolognese (2)
Sok tłoczony jabłkowo-gruszkowy
Owoc

 

Wtorek – 12-03-2024
Kotlet pożarski (2,4,11)
Marchewka MINI z masełkiem
Ziemniaki z pietruszką (1)
Sok 100% Kubuś Go

 

Środa – 13-03-2024
Zupa grochowa z parówka (III) (3)
Chleb wieloziarnisty ( 1)
Sok tłoczony jabłko - mango
Deser - jogurt

 

Czwartek - 14-03-2024
Barszcz ukraiński z wędzonką ( III ) (1,2,3)
Pierogi leniwe
Galaretka owocowa do picia
Mus owocowo- warzywny

 

Piątek –15-03-2024
Marchwianka z zacierką (IV) (1,2,3,4)
Paluszki rybne z fileta (5)
Ziemniaki z pietruszką (1)
Surówka z kiszonej kapusty
Woda z miodem ,miętą i cytryną (15

Informujemy, że planowany jadłospis może ulec zmianie, z przyczyn od nas niezależnych np. niedostępność danego produktu.

 

Życzymy smacznego !!!

INTENDENT
Szkoły Podstawowej 65 w Bydgoszczy
Bożena Peplińska
728-581-679
b.peplinska@sp65.bydgoszcz.pl


Alergeny

Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE)nr 1169/2011

z dnia 25 października 2011 r.
w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

DRODZY RODZICE I OPIEKUNOWIE!
W naszej kuchni mogą być używane produkty zawierające alergeny pokarmowe i produkty powodujące nietolerancje pokarmowe. W każdym naszym jadłospisie znajdują się oznaczenia alergenów, występujących w danym posiłku, zgodnie z tabelą poniżej.

OZNACZENIE W JADŁOSPISIE ALERGENY WG ROZPORZĄDZENIA

1. Mleko i produkty pochodne, (łącznie z laktozą)
2. Gluten
3. Seler i produkty pochodne;
4. Jaja i produkty pochodne
5. Ryby i produkty pochodne
6. Soja i produkty pochodne
7. Skorupiaki i produkty pochodne
8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca,
orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy
makadamia, a także produkty pochodne
9. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
10. Gorczyca i produkty pochodne;
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr
w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej
bezpośrednio do spożycia
13. łubin i produkty pochodne
14. Mięczaki i produkty pochodne

OZNACZENIE W JADŁOSPISIE ( rodzaje wywarów do zup )

( I ) wywar jarzynowy
( II ) z mięsem drobiowym natką pietruszki na wywarze jarzynowym
( III ) z mięsem wieprzowym natką pietruszki na wywarze jarzynowym
( IV ) wywar mięsno - jarzynowy
( V ) z mięsem wołowo -wieprzowym natką pietruszki na wywarze jarzynowym