Jadłospis od 13-02-2023 do 17-02-2023

 

 Od  13-02-2023 do 17-02-2023

 

Poniedziałek – 13-02-2023

Zupa krupnik polski ( II) (1,3)

Makaron w sosie bolognese (2)

Mus owocowy

Kompot owocowy (15)

 Wtorek – 14-02-2023

Zupa parzybroda (III) (2,3,)

Klops wieprzowy z ziołami (2,4)

Sałatka z buraczków

Ziemniaki z pietruszką (1)

Koktajl mleczny owocowy

Środa – 15-02-2023

Zupa marchwianka z zacierką na wywarze (IV) (1,2,3)

Filet rybny zapiekany z serem (4)

Sałata lodowa z sosem winegret (10,15)

Ziemniaki z pietruszką (1)

Sok 0,2l 100%

Czwartek - 16-02-2023

Barszcz czerwony z ziemniakami (IV) (1,2,3)

Gulasz z indyka (2)

Surówka z białej rzodkwi z jabłkiem

Kasza bulgur

Galaretka do picia

Piątek –17-02-2023

Zupa brokułowa z ziemniakami (IV) (1,2,3)

Pierogi z twarogiem, śmietana i owocami

Sok tłoczony

Owoc

 

 

Informujemy, że planowany jadłospis może ulec zmianie, z przyczyn od nas niezależnych np. niedostępność danego produktu.

 

 

 

Życzymy smacznego!!!

INTENDENT 

Szkoły Podstawowej 65 w Bydgoszczy

Bożena Peplińska 

728-581-679

b.peplinska@sp65.bydgoszcz.pl

 

 

 

Alergeny

 

 

Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE)nr 1169/2011

z dnia 25 października 2011 r.w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

DRODZY RODZICE I OPIEKUNOWIE!
W naszej kuchni mogą być używane produkty zawierające alergeny pokarmowe i produkty powodujące nietolerancje pokarmowe. W każdym naszym jadłospisie znajdują się oznaczenia alergenów, występujących w danym posiłku, zgodnie z tabelą poniżej.


OZNACZENIE W JADŁOSPISIE ALERGENY WG ROZPORZĄDZENIA

 

1. Mleko i produkty pochodne, (łącznie z laktozą)
2. Gluten
3. Seler i produkty pochodne;
4. Jaja i produkty pochodne
5. Ryby i produkty pochodne
6. Soja i produkty pochodne
7. Skorupiaki i produkty pochodne
8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy, makadamia, a także produkty pochodne
9. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;

10. Gorczyca i produkty pochodne;
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia
13. łubin i produkty pochodne
14. Mięczaki i produkty pochodne

 

OZNACZENIE W JADŁOSPISIE (rodzaje wywarów do zup )

 

 (I) wywar jarzynowy

 (II) z mięsem drobiowym natką pietruszki na wywarze jarzynowym

 (III) z mięsem wieprzowym natką pietruszki na wywarze jarzynowym

 (IV) wywar mięsno - jarzynowy

 (V) z mięsem wołowo -wieprzowym natką pietruszki na wywarze jarzynowym