Jadłospis od 15-01 do 19-01-2024 r.

 

Poniedziałek – 15-01-2024
Zupa ziemniaczana z pomidorami ( III) (1,2,3)
Łazanki z parówką, kapustą i pieczarkami
Sok wieloowocowy

Wtorek – 16-01-2024
Klops wieprzowy z ziołami
Mieszanka warzywna z masłem
Ziemniaki z natką pietruszki (1)
Kompot owocowy (15)

 

Środa – 17-01-2024
Zupa brokułowa z ziemniakami ( IV) (1,2,3)
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym (2)
Ryż na sypko
Koktajl jogurtowo- owocowy
Owoc

 

Czwartek - 18-01-2024
Zupa ogórkowa (IV) (1,2,3)
Naleśniki z serem i owocami
Sok wieloowocowy 0,2 l

 

Piątek –19-01-2024
Marchwianka z zacierką (IV) (1,2,3)
Filet rybny z z serem (4,5)
Sałata lodowa z sosem winegret (10,15)
Ziemniaki z natką pietruszki (1)
Lemoniada (15)


Informujemy, że planowany jadłospis może ulec zmianie, z przyczyn od nas niezależnych np. niedostępność danego produktu.

 

Życzymy smacznego !!!

INTENDENT
Szkoły Podstawowej 65 w Bydgoszczy
Bożena Peplińska
728-581-679
b.peplinska@sp65.bydgoszcz.pl


Alergeny

Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE)nr 1169/2011
z dnia 25 października 2011 r.
w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

DRODZY RODZICE I OPIEKUNOWIE!
W naszej kuchni mogą być używane produkty zawierające alergeny pokarmowe i produkty powodujące nietolerancje pokarmowe. W każdym naszym jadłospisie znajdują się oznaczenia alergenów, występujących w danym posiłku, zgodnie z tabelą poniżej.

OZNACZENIE W JADŁOSPISIE ALERGENY WG ROZPORZĄDZENIA

1. Mleko i produkty pochodne, (łącznie z laktozą)
2. Gluten
3. Seler i produkty pochodne;
4. Jaja i produkty pochodne
5. Ryby i produkty pochodne
6. Soja i produkty pochodne
7. Skorupiaki i produkty pochodne
8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca,
orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy
makadamia, a także produkty pochodne
9. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
10. Gorczyca i produkty pochodne;
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr
w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej
bezpośrednio do spożycia
13. łubin i produkty pochodne
14. Mięczaki i produkty pochodne

OZNACZENIE W JADŁOSPISIE ( rodzaje wywarów do zup )

( I ) wywar jarzynowy
( II ) z mięsem drobiowym natką pietruszki na wywarze jarzynowym
( III ) z mięsem wieprzowym natką pietruszki na wywarze jarzynowym
( IV ) wywar mięsno - jarzynowy
( V ) z mięsem wołowo -wieprzowym natką pietruszki na wywarze jarzynowym