Jadłospis od 20-10 do 24-10-2025 r.

 

Poniedziałek – 20-10-2025
Zupa szczawiowa z jajkiem (III) (7,9,11)
Filet z kurczaka w sosie słodko- kwaśnym (9)
Ryż na sypko
Kompot owocowy
Mus warzywny

 

Wtorek – 21-10-2025
Zupa krem z białych warzyw (IV) (7,9,11)
Gołąbki po hiszpańsku (5,9)
Ziemniaki z pietruszką (7)
Sok owocowy
Owoc

 

Środa – 22-10-2025
Medalion panierowany z indyka (5,7,9)
Ziemniaki z pietruszką (7)
Fasolka szparagowa z masłem (7)
Koktajl mleczno owocowy (7)

 

Czwartek - 23-10-2025
Zupa ogórkowa (III) (9,11)
Naleśniki z serem i owocami (5,9)
Lemoniada

 

Piątek – 24-10-2025
Zupa jesienna z mięsem i makaronem (III) (11)
Kotlet mielony rybny (5,8,9)
Surówka z selera (7)
Ziemniaki z pietruszką (7)
Kompot owocowy


Informujemy, że planowany jadłospis może ulec zmianie, z przyczyn od nas niezależnych np. niedostępność danego produktu.

 

Życzymy smacznego !!!

INTENDENT
Szkoły Podstawowej 65 w Bydgoszczy
Bożena Peplińska
728-581-679
b.peplinska@sp65.bydgoszcz.pl

 

Alergeny

Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE)nr 1169/2011
z dnia 25 października 2011 r.
w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

DRODZY RODZICE I OPIEKUNOWIE!
W naszej kuchni mogą być używane produkty zawierające alergeny pokarmowe i produkty powodujące nietolerancje pokarmowe. W każdym naszym jadłospisie znajdują się oznaczenia alergenów, występujących w danym posiłku, zgodnie z tabelą poniżej.

OZNACZENIE W JADŁOSPISIE ALERGENY WG ROZPORZĄDZENIA

(1) Orzechy ziemne
(2) Orzechy inne w tym laskowe,
(3) Soja
(4) Gorczyca
(5) Jaja
(6) Łubin
(7) Mleko
(8) Ryby i produkty pochodne
(9) Zboża zawierające gluten
(10) Sezam
(11) Seler
(12) Dwutlenek siarki
(13) Mięczaki
(14) Skorupiaki

 

OZNACZENIE W JADŁOSPISIE ( rodzaje wywarów do zup )


( I ) wywar jarzynowy
( II ) wywar jarzynowy z mięsem drobiowym i natką pietruszki
( III ) wywar jarzynowy z mięsem wieprzowym i natką pietruszki
( IV ) wywar mięsno - jarzynowy
( V ) wywar jarzynowy z mięsem wołowo-wieprzowym i natką pietruszki

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, papryka, majeranek, tymianek, bazylia, oregano, zioła prowansalskie, czosnek granulowany , cukier, rozmaryn, lubczyk, cynamon, cząber, kminek, kolendra.
Informacje o obecności poszczególnych alergenów podawane będą w codziennym jadłospisie (przy każdym daniu numer alergenu).