Jadłospis od 22-04 do 26-04-2024 r.

 

Poniedziałek – 22-04-2024
Krupnik ryżowy (II) (3)
Gulasz w warzywami (2,3)
Ziemniaki z pietruszką (1)
Sok jabłkowy
Mus owocowy

 

Wtorek – 23-04-2024
Sznycel wieprzowy panierowany (2,4)
Ziemniaki z pietruszką (1)
Fasolka szparagowa z masłem (1)
Kompot wieloowocowy (15)

 

Środa – 24-04-2024
Zupa krem z dyni (IV) ( 1,3)
Udziec z kurczaka w sosie własnym (2)
Ziemniaki z pietruszką (1)
Surówka z selera (1,3)
Koktajl mleczno - owocowy

 

Czwartek - 25-04-2024
Barszcz czerwony z ziemniakami (III) (1,2,3)
Pierogi z jabłkami i śmietaną (1
Lemoniada (15)
Suszone owoce

 

Piątek – 26-04-2024
Zupa owocowa z makaronem
Kotlet mielony rybny (2,4,5)
Ziemniaki z pietruszką (1)
Surówka z kiszonej kapusty
Sok egzotyczny


Informujemy, że planowany jadłospis może ulec zmianie, z przyczyn od nas niezależnych np. niedostępność danego produktu.

 

Życzymy smacznego !!!

INTENDENT
Szkoły Podstawowej 65 w Bydgoszczy
Bożena Peplińska
728-581-679
b.peplinska@sp65.bydgoszcz.pl

 

Alergeny

Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE)nr 1169/2011

z dnia 25 października 2011 r.
w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

DRODZY RODZICE I OPIEKUNOWIE!
W naszej kuchni mogą być używane produkty zawierające alergeny pokarmowe i produkty powodujące nietolerancje pokarmowe. W każdym naszym jadłospisie znajdują się oznaczenia alergenów, występujących w danym posiłku, zgodnie z tabelą poniżej.

OZNACZENIE W JADŁOSPISIE ALERGENY WG ROZPORZĄDZENIA

1. Mleko i produkty pochodne, (łącznie z laktozą)
2. Gluten
3. Seler i produkty pochodne;
4. Jaja i produkty pochodne
5. Ryby i produkty pochodne
6. Soja i produkty pochodne
7. Skorupiaki i produkty pochodne
8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca,
orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy
makadamia, a także produkty pochodne
9. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
10. Gorczyca i produkty pochodne;
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr
w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej
bezpośrednio do spożycia
13. łubin i produkty pochodne
14. Mięczaki i produkty pochodne

OZNACZENIE W JADŁOSPISIE ( rodzaje wywarów do zup )

( I ) wywar jarzynowy
( II ) z mięsem drobiowym natką pietruszki na wywarze jarzynowym
( III ) z mięsem wieprzowym natką pietruszki na wywarze jarzynowym
( IV ) wywar mięsno - jarzynowy
( V ) z mięsem wołowo -wieprzowym natką pietruszki na wywarze jarzynowym