Jadłospis od 23-10 do 27-10-2023 r.

 

Poniedziałek – 23-10-2023
Zupa po chłopsku (III) (3)
Ryż zapiekany z jabłkami
Mus owocowy
Sok egzotyczny

 

Wtorek – 24-10-2023
Zupa z fasolki szparagowej z mięsem (III) (2,3,)
Filet z kurczaka panierowany (2,4)
Surówka z marchwi
Ziemniaki z zieleniną (1)
Koktajl owocowo- jogurtowy (1)

 

Środa – 25 -10-2023
Klopsiki wieprzowo- drobiowe gotowane
Ziemniaki z zieleniną (1)
Sałatka z buraczków
Lemoniada

 

Czwartek - 26 -10-2023
Żurek z ziemniakami (I) (1,3)
Filet rybny po cygańsku ( 2,4,5)),
Ziemniaki z zieleniną (1)
Kompot owocowy (15)

 

Piątek – 27 -10-2023
Barszcz czerwony zabielany z makaronem (1,2,3)
Kopytka ziemniaczane z polewą mięsno-cebulową (2,4)
Kapusta kiszona zasmażana (15)
Sok tłoczony

Informujemy, że planowany jadłospis może ulec zmianie, z przyczyn od nas niezależnych np. niedostępność danego produktu.

 

Życzymy smacznego !!!

INTENDENT
Szkoły Podstawowej 65 w Bydgoszczy
Bożena Peplińska
728-581-679
b.peplinska@sp65.bydgoszcz.pl


Alergeny

Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE)nr 1169/2011
z dnia 25 października 2011 r.
w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

DRODZY RODZICE I OPIEKUNOWIE!
W naszej kuchni mogą być używane produkty zawierające alergeny pokarmowe i produkty powodujące nietolerancje pokarmowe. W każdym naszym jadłospisie znajdują się oznaczenia alergenów, występujących w danym posiłku, zgodnie z tabelą poniżej.

OZNACZENIE W JADŁOSPISIE ALERGENY WG ROZPORZĄDZENIA

1. Mleko i produkty pochodne, (łącznie z laktozą)
2. Gluten
3. Seler i produkty pochodne;
4. Jaja i produkty pochodne
5. Ryby i produkty pochodne
6. Soja i produkty pochodne
7. Skorupiaki i produkty pochodne
8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca,
orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy
makadamia, a także produkty pochodne
9. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
10. Gorczyca i produkty pochodne;
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr
w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej
bezpośrednio do spożycia
13. łubin i produkty pochodne
14. Mięczaki i produkty pochodne

OZNACZENIE W JADŁOSPISIE ( rodzaje wywarów do zup )

( I ) wywar jarzynowy
( II ) z mięsem drobiowym natką pietruszki na wywarze jarzynowym
( III ) z mięsem wieprzowym natką pietruszki na wywarze jarzynowym
( IV ) wywar mięsno - jarzynowy
( V ) z mięsem wołowo -wieprzowym natką pietruszki na wywarze jarzynowym