Jadłospis od 27-03 do 31-03-2023

 

Poniedziałek – 27-03-2023
Zupa jarzynowa wiejska ( III) (1,2,3,) ,
Makaron w sosie bolońskim ( 2),
Mus owocowy
Kompot owocowy (15)

 

Wtorek – 28-03-2023
Zupa pomidorowa z ryżem ( III) (1, 3),
Sznycel wieprzowy panierowany ( 2,4),
Ziemniaki z natką pietruszki ( 1),
Surówka z selera (3)
Woda z miodem miętą i cytryną (15)

 

Środa –29-03-2023
Rosół królewski ( II) (3),
Udziec z kurczaka pieczony ( 2),
Frytki
Marchewka MINI z masełkiem
Koktajl owocowo- jogurtowy

 

Czwartek – 30-03-2023
Zupa fasolowa (III) (1,3),
Wątróbka drobiowa w sosie własnym( 1,2,4,),
Surówka z ogórka kiszonego
Ziemniaki z natką pietruszki (1),
Sok pomarańczowy 100%
Owoce warzywa suszone

 

Piątek – 31-03-2023
Krupnik polski (II) (2,3,4)
Kotlet mielony rybny (4,5)
Ziemniaki z pietruszką (1)
Surówka z kiszonej kapusty z jabłkiem
Sok 100% -0,2 l

 

Informujemy, że planowany jadłospis może ulec zmianie, z przyczyn od nas niezależnych np. niedostępność danego produktu.

 

Życzymy smacznego !!!

INTENDENT
Szkoły Podstawowej 65 w Bydgoszczy
Bożena Peplińska
728-581-679
b.peplinska@sp65.bydgoszcz.pl​

 

Alergeny

Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE)nr 1169/2011

z dnia 25 października 2011 r.
w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

DRODZY RODZICE I OPIEKUNOWIE!
W naszej kuchni mogą być używane produkty zawierające alergeny pokarmowe i produkty powodujące nietolerancje pokarmowe. W każdym naszym jadłospisie znajdują się oznaczenia alergenów, występujących w danym posiłku, zgodnie z tabelą poniżej.

OZNACZENIE W JADŁOSPISIE ALERGENY WG ROZPORZĄDZENIA

1. Mleko i produkty pochodne, (łącznie z laktozą)
2. Gluten
3. Seler i produkty pochodne;
4. Jaja i produkty pochodne
5. Ryby i produkty pochodne
6. Soja i produkty pochodne
7. Skorupiaki i produkty pochodne
8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca,
orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy
makadamia, a także produkty pochodne
9. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
10. Gorczyca i produkty pochodne;
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr
w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej
bezpośrednio do spożycia
13. łubin i produkty pochodne
14. Mięczaki i produkty pochodne

OZNACZENIE W JADŁOSPISIE ( rodzaje wywarów do zup )

( I ) wywar jarzynowy
( II ) z mięsem drobiowym natką pietruszki na wywarze jarzynowym
( III ) z mięsem wieprzowym natką pietruszki na wywarze jarzynowym
( IV ) wywar mięsno - jarzynowy
( V ) z mięsem wołowo -wieprzowym natką pietruszki na wywarze jarzynowym