Jadłospis od 29-01 do 02-02-2024 r.

 

Poniedziałek – 29-01-2024
Zupa jarzynowa (III) (3)
Makaron w sosie bolognese
Kompot owocowy (15)
Owoc


Wtorek – 30-01-2024
Kotlet mielony wieprzowy (3,4)
Mizeria z koperkiem
Ziemniaki z natką pietruszki (1)
Lemoniada (15)

 

Środa – 31-01-2024
Zupa krem z dyni (II) (1,2,3,)
Stek z drobiu z pieczarkami w sosie śmietanowym
Ziemniaki z natką pietruszki (1)
Sałatka z czerwonej kapusty z jabłkiem
Sok jabłkowy tłoczony

 

Czwartek - 01-02-2024
Zupa kalafiorowa z ziemniakami na wywarze (III) ( 1,2,3)
Gulasz po meksykańsku
Kasz bulgur
Jogurt pitny

 

Piątek –02-02-2024
Biały barszcz z jajkiem ( IV) (1,2,3,4)
Filet rybny panierowany (4,5)
Surówka „Szefa kuchni „
Ziemniaki z natką pietruszki (1)
Galaretka do picia

Informujemy, że planowany jadłospis może ulec zmianie, z przyczyn od nas niezależnych np. niedostępność danego produktu.


Życzymy smacznego !!!

INTENDENT
Szkoły Podstawowej 65 w Bydgoszczy
Bożena Peplińska
728-581-679
b.peplinska@sp65.bydgoszcz.pl


Alergeny

Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE)nr 1169/2011
z dnia 25 października 2011 r.
w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

DRODZY RODZICE I OPIEKUNOWIE!
W naszej kuchni mogą być używane produkty zawierające alergeny pokarmowe i produkty powodujące nietolerancje pokarmowe. W każdym naszym jadłospisie znajdują się oznaczenia alergenów, występujących w danym posiłku, zgodnie z tabelą poniżej.

OZNACZENIE W JADŁOSPISIE ALERGENY WG ROZPORZĄDZENIA

1. Mleko i produkty pochodne, (łącznie z laktozą)
2. Gluten
3. Seler i produkty pochodne;
4. Jaja i produkty pochodne
5. Ryby i produkty pochodne
6. Soja i produkty pochodne
7. Skorupiaki i produkty pochodne
8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca,
orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy
makadamia, a także produkty pochodne
9. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
10. Gorczyca i produkty pochodne;
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr
w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej
bezpośrednio do spożycia
13. łubin i produkty pochodne
14. Mięczaki i produkty pochodne

OZNACZENIE W JADŁOSPISIE ( rodzaje wywarów do zup )

( I ) wywar jarzynowy
( II ) z mięsem drobiowym natką pietruszki na wywarze jarzynowym
( III ) z mięsem wieprzowym natką pietruszki na wywarze jarzynowym
( IV ) wywar mięsno - jarzynowy
( V ) z mięsem wołowo -wieprzowym natką pietruszki na wywarze jarzynowym